10/10

Då var vi hemma igen efter en härlig vecka i Ungern. Vi landade igår klockan 10 på kvällen och efter det var det i princip raka vägen hem till sängen. Jag kan verkligen rekommendera Budapest som resmål för de som vill skämma bort sig med god mat, storstadspuls och spa till bra priser. Jag skulle beskriva staden som en blandning mellan Paris och Prag. Arkitekturen, alla stora monument och uteserveringarna längst gatorna påminner om Paris. Stadens "upplägg" med Donau som delar staden i två delar samt barer och klubbarna är lite som Prag. En fin middag kunde man få för 150-250 kr med dryck inräknat så priserna låg inte på Paris-nivån, som tur var!  

Tills dess att jag laddat över mina bilder från kameran får ni nöja er med lite fler mobilbilder. 
 
Lunchen näst sista dagen åt vi på ett ställe kallat Bamba Marha Burger Bar och båda jag och Sofia ansåg det vara den bästa burgaren vi någonsin ätit. Vi tog en med grillad annanas, bacon, cheddar och teriyakisås, sååå god. 
 
Vi var även på ett museum från nazi och kommuist eras i Budapest. Huset var huvudkvarter för både de nazistiska och kommunistiska regimerna och nere i källaren fick man se fängelsecellerna och tortyrkammarna. Museet är även en minnesplats för de som föll offer och blev förhörda, torterade eller mördade. 

En dag i Budapest

Dagarna går så snabbt här! Vi har
Gått upp runt halv tio varje morgon och sedan begett oss ut i staden. I tisdags spenderade vi stålar och började dagen med att äta frukost på New York café dom utsetts till världens vackraste café. Där åt vi bland den dyraste måltiden på hela resan (frukostbuffén gick på 25euro). Efter det gick vi ut i den stekande hettan men letade oss snabbt in i ett svalt shoppingcentrum kallat WestEnd city centrum, ett av de största köpcentrumen i Europa. Till middag gick vi till en restaurang kallad Japanika (Rekommenderas!) med fantastiskt god sushi och roliga drinkar.

New york café
Godaste sushin i stan

Igår stod sightseeing på listan och vi tog bland annat en tur Donau och såg parlamentet från första parkett. Igår åt vi på ett ställe kallat Kollázs och jag åt musslor (för två) och Sofia åt jätteräkor, så nöjda! Åt även glass på ett mysigt litet café där de formade glassen som rosor, se nedan. På kvällen gick vi även ut till ett ställe kallat Szimpla Kert, den bästa ruin baren i Budapest, där vi pratade med folk som som kom från allt från Sverige till Nya Zeeland.

Sofia fram parlamentet
Jag sittandes på en staty, drack vatten (mamma!)
Det fantastiska parlamentet
Middagen

Idag började vi dagen med att gå ner till hotellets spaavdelning och ta ett dopp i poolen. Efter det gick vi ut och gick på Vaci Utca, en av de största och mysigare shoppinggatorna här i Budapest. Vi gick gick hela vägen ner till den stora saluhallen där de sålde allt från väskor till grisfötter... Idag åt vi på Araz, en restaurang i närheten av hotellet som just idag hade BBQ night, därefter rullade vi hemåt och nu sitter vi i varsin soffa och har en lugn hemmakväll.

På väg till spa:et
Saluhallen
Innergården där BBQ:n ägde rum

Nämnde jag förresten att vi blev uppgraderade? När vi anlände till hotellet sa mannen i receptionen "I'm sorry but we'll have to upgrade you". Well, jag och Sofia var inte speciellt sorry över det och så fort vi kom in i hissen brast vi ut i skratt. Nu bor vi högst upp och har två våningar, två sovrum och två badrum. Sämre kan man ha det!

Budapest

Hej på er! Efter ett lite längre (och oplanerat) sommaruppehåll tänkte jag uppdatera er med att jag åker till Budapest med Sofia ikväll. I samband med min födelsedag och att vi varit vänner i nu 12 år tänkte vi lyxa till det rejält med god mat och spa och ladda upp inför den kommande terminen. För min del blir det sista året på gymnasiet och allt var det innebär men för Sofia blir det större förändringar. I september flyttar hon till Manchester och våra tidigare 100 meter mellan oss blir till 1011km. Men innan dess; fem dagars kvalitétstid och ikväll klockan tio lyfter vi.