Den stora Island-guiden

På väg till Kanada gjorde jag ett stop-over på Island i en vecka som man kan göra när man flyger med Iceland Air. Det innebär att man inte behöver betala något extra för uppehållet på Island i upp till sju dagar. Jag hade lagt upp resan så att jag körde runt i fyra dagar och spenderade tre dagar i Reykjavik. Här skriver jag om mina erfarenheter och delar med mig av några tips. 

Väder och kläder. Jag var där i slutet av juni och medeltemperaturen när vi var där var ungefär 12 grader. Det kom regnskurar till och från nästan alla dagar så regnkläder är ett måste. Jag hade regnkappa, regnbyxor och boots och klarade mig fint. Marcus som jag reste med hade dock bara en poncho och gympaskor, inte lika bra... Basa med typ ett skönt underställ, sen ett par sköna byxor och en fleece, sen vindtäta kläder! För jäklar vad det blåder på Island! Skåne är vindstilla jämfört med Island.
 
Och juste, när ni är vid vattenfallen så glöm inte regnkläder. Det blir blött!
 
Köra på Island? Nu kan jag bara tala för hur väglaget är på sommaren och på Södra Island men av det jag såg så var jag positivt överraskad. Det finns en huvudväg som går runt hela Island och den är väldigt enkel att köra på. Det är 50 i alla städer, 70 på vissa vägar och 90 på "motorvägarna". Anledningen till att jag skriver det med apostroftecken är för att det är mer jäförelsebart med våra landsvägar i Sverige. Det finns inga mitträcken (vilket är lite obehagligt när man möter bilar i 90km/h), det finns heller inte vägräcken ut mot väggrenen. På ett ställe vi körde var det serpentinvägar 70km/h och typ 20 meter stup rakt ner i slutet av vägkanten... Men jag rekommenderar ändå verkligen att man kör runt när man är på Island, man få så mycket mer frihet och naturen man får se längst vägen är fantastisk! Jag och Marcus stannade till vid vägen minst 5 gånger varje dag på oväntade platser som vi bar var tvungna att se.

 
Hur dyrt är det egentligen? Att äta ute är ganska likt att äta ute i andra storstäder som London och Amsterdam, dvs. ganska dyrt. På Fiskmarkadurinn, som är en av de mest kända restaurangerna i Reykjavik kostade en cocktail 250 kronor så att dricka ute är nästan det som kostar mest. Att handla mat i livsbutiker är mycket dyrare än Sverige. Vi åt nudlar till lunch ett par dagar och ett pake snabbnudlar kostar ungefär 25 kronor. Bensinpriset är inte heller att leka med. Här kostar vanlig bensin härliga 21kr/l :-)
 
Boende? Här får ni vara beredda på att lägga en större summa pengar. Vi hyrde en lägehet via AirBNB i Reykjavik i tre nätter för 5000kr, vilket är rätt saftigt. Dock var det en väldigt fin lägenhet med bra läge. Vi bodde en natt på Iceland Air hotel i Vik för 2500 kronor och det var verkligen inte värt pengarna. Vi bodde i en av stugorna som hörde till hotellet och det regnade in och luktade mögel. För att spara pengar hyrde vi en campervan (via AirBNB), som vi sov i under två nätter. På så vis fick vi både fordon och sovplats i ett, det kostade ungefär 2000 kronor.
 
Är Blue Lagoon värt ett besök? Trots det dyra priset (ca 1200 kronor) och de många turisterna tycker jag ändå att man ska besöka Blue Lagoon när man är på Island. Vattnet är turkost och håller en temperatur på ungefär 39 grader. Vi hade planerat att vara här i sex timmar och sen äta lunch, men efter tre timmar kände vi att det räckte då man blir rätt seg av att basta-bada-basta-bada. Lunchen i restaurangen LAVA som ligger i anläggningen är lite over-prized men god. Jag åt en soppa med havskräfta som var to die for!

DC3 plane vid Sólheimasandur
Wow vilket häftigt ställe. Jag hade tur i oturen för på vägen ut till planet började det spöregna och dimman var så tjock att man knappt såg fem meter fram. Det resulterade dock i väldigt häftiga bilder, så det var typ värt att göra den 4 kilometer långa sträckan ut till planet i vind och regn. Plus så var vi helt ensamma där! Men som jag sa är det 4 km enkel väg så räkna med att det tar ca 2 timmar allt som allt och även om det inte regnar på vägen dit kan vädret slå om snabbt så ta med regnkläder!
Är det något mer ni undrar så tveka inte att fråga!:)

Edmonton

Vi har landat i Edmonton, vårt hem de nästkommande 11 månaderna. De senaste dagarna har vi haft fullt upp med att skaffa SIN-number (motsvarande svenska personnummer), öppna upp bankkonto, fixa mobilabonnemang osv. För att förtydliga vår situation så bor vi just nu hemma hos familjen som jag ska jobba hos augusti-juni. De är just nu i Sverige och därför bor vi hemma hos dem och tar hand om deras hus och katt. Den 17e juli får vi tillträde till vår lägenhet här i Edmonton som ligger i downtown ca 4 kilometer från familjen (mitt jobb). Sakta men säkert kommer vi att flytta våra saker från familjens till vårt hem och den 31 juli kommer de hem igen och dagen efter börjar jag jobba. Allt känns jättebra hittills och jag tror verkligen att jag kommer trivas här. Det är en stor stad, men inte alls lika hektisk som många andra storstäder jag varit i. Vi har fått låna cyklar av familjen och igår cyklade vi säkert 3 mil i olka delar av Edmonton. Trots skyskraporna är det ändå väldigt nära till naturen vilket jag älskar.

Imorgonbitti åker vi buss till Calgary och där möter vi upp resten av gänget som vi ska ut i bergen med. Jag minns inte om jag skrivit det på bloggen förut men vi ska alltså ut på en 7 days adventure tour i Rocky mountains. Vi ska besöka bland annat Lake Louise, Jasper och Banff national park vilket jag verkligen ser fram emot! Jag förväntar mig inte att ha täckning under tiden vi är iväg och jag hade inte tänkt uppdatera här på bloggen ändå, men vi hörs om en vecka! Under tiden kan ni följa mig på instagram, hehe... @oliwiamattsson


Några 100 meter från familjens hus där vi bor nu. Utsikten mot downtown.
Andra hållet
Jetlaggen efter första morgonen. Vaknade klockan fem lokal tid (13:00 svensk tid) och gick en morgonpromenad längst floden.
Downtown Edmonton
Vi cyklade 7 kilometer över till andra sidan floden för att äta på Seoul Fried Chicken, WOW!😍

En heldag i Reykjavik

Idag har vi spenderat hela dagen i Reykjavik. Vi hade inget särkilt planerat när vi lämnade huset imorse utan tänkte gå runt och se var dagen tog oss och det blev riktigt bra! Knappt en kilometer från vår AirBNB låg Perlan, ett museum som hade mycket intressant information om mijön här på Island. Bland annat fanns där en video på hur mycket glaciärerna påverkas av den globala uppvärmningen och även en konstgjord isgrotta (-20 grader!), som skulle vara den första av sitt slag, i botten av byggnaden. Även för dom som tycker att museum vanligvis kan vara tråkiga så tror jag att detta är häftligt att se. Jag tycker att man alltid borde se och lära sig något om de platser man reser till och då är detta helt rätt ställe att göra det på. 
Vi spenderade ungefär två timmar där, på takvåningen hade de även en 360 graders utkikt över Reykjavik och det var mäktigt att se. Påminner lite om Lafayette i Paris. Efter det tog vi en kaffe i museumets café och sedan gick vi vidare mot Hallgrimskirkja. Det är den största kyrkan i Reykjavik och för första gången sedan vi kom till Island möttes vi av stora grupper turister. Jag förstår dock varför, för wow vilken otrolig kyrka! Väldigt annorlunda jämfört med kyrkorna i Sverige som brukar var väldigt utsmyckade och mörka. Här var det helt kala väggar i betong med endast en orgel invändigt.
 


Vi flydde turisterna och hittade ett hippt litet café som jag skulle säga var väldigt instagram-vänligt. Här åt vi lammsoppa till lunch och utnyttjade wi-fi innan vi gick vidare till ett annat museum och slutligen hemåt. Vi bestämde oss för att äta mat hemma idag då vi imorgon, vår sista kväll, bokat bord på Fiskmarkadurinn.