Den stora Island-guiden

På väg till Kanada gjorde jag ett stop-over på Island i en vecka som man kan göra när man flyger med Iceland Air. Det innebär att man inte behöver betala något extra för uppehållet på Island i upp till sju dagar. Jag hade lagt upp resan så att jag körde runt i fyra dagar och spenderade tre dagar i Reykjavik. Här skriver jag om mina erfarenheter och delar med mig av några tips. 

Väder och kläder. Jag var där i slutet av juni och medeltemperaturen när vi var där var ungefär 12 grader. Det kom regnskurar till och från nästan alla dagar så regnkläder är ett måste. Jag hade regnkappa, regnbyxor och boots och klarade mig fint. Marcus som jag reste med hade dock bara en poncho och gympaskor, inte lika bra... Basa med typ ett skönt underställ, sen ett par sköna byxor och en fleece, sen vindtäta kläder! För jäklar vad det blåder på Island! Skåne är vindstilla jämfört med Island.
 
Och juste, när ni är vid vattenfallen så glöm inte regnkläder. Det blir blött!
 
Köra på Island? Nu kan jag bara tala för hur väglaget är på sommaren och på Södra Island men av det jag såg så var jag positivt överraskad. Det finns en huvudväg som går runt hela Island och den är väldigt enkel att köra på. Det är 50 i alla städer, 70 på vissa vägar och 90 på "motorvägarna". Anledningen till att jag skriver det med apostroftecken är för att det är mer jäförelsebart med våra landsvägar i Sverige. Det finns inga mitträcken (vilket är lite obehagligt när man möter bilar i 90km/h), det finns heller inte vägräcken ut mot väggrenen. På ett ställe vi körde var det serpentinvägar 70km/h och typ 20 meter stup rakt ner i slutet av vägkanten... Men jag rekommenderar ändå verkligen att man kör runt när man är på Island, man få så mycket mer frihet och naturen man får se längst vägen är fantastisk! Jag och Marcus stannade till vid vägen minst 5 gånger varje dag på oväntade platser som vi bar var tvungna att se.

 
Hur dyrt är det egentligen? Att äta ute är ganska likt att äta ute i andra storstäder som London och Amsterdam, dvs. ganska dyrt. På Fiskmarkadurinn, som är en av de mest kända restaurangerna i Reykjavik kostade en cocktail 250 kronor så att dricka ute är nästan det som kostar mest. Att handla mat i livsbutiker är mycket dyrare än Sverige. Vi åt nudlar till lunch ett par dagar och ett pake snabbnudlar kostar ungefär 25 kronor. Bensinpriset är inte heller att leka med. Här kostar vanlig bensin härliga 21kr/l :-)
 
Boende? Här får ni vara beredda på att lägga en större summa pengar. Vi hyrde en lägehet via AirBNB i Reykjavik i tre nätter för 5000kr, vilket är rätt saftigt. Dock var det en väldigt fin lägenhet med bra läge. Vi bodde en natt på Iceland Air hotel i Vik för 2500 kronor och det var verkligen inte värt pengarna. Vi bodde i en av stugorna som hörde till hotellet och det regnade in och luktade mögel. För att spara pengar hyrde vi en campervan (via AirBNB), som vi sov i under två nätter. På så vis fick vi både fordon och sovplats i ett, det kostade ungefär 2000 kronor.
 
Är Blue Lagoon värt ett besök? Trots det dyra priset (ca 1200 kronor) och de många turisterna tycker jag ändå att man ska besöka Blue Lagoon när man är på Island. Vattnet är turkost och håller en temperatur på ungefär 39 grader. Vi hade planerat att vara här i sex timmar och sen äta lunch, men efter tre timmar kände vi att det räckte då man blir rätt seg av att basta-bada-basta-bada. Lunchen i restaurangen LAVA som ligger i anläggningen är lite over-prized men god. Jag åt en soppa med havskräfta som var to die for!

DC3 plane vid Sólheimasandur
Wow vilket häftigt ställe. Jag hade tur i oturen för på vägen ut till planet började det spöregna och dimman var så tjock att man knappt såg fem meter fram. Det resulterade dock i väldigt häftiga bilder, så det var typ värt att göra den 4 kilometer långa sträckan ut till planet i vind och regn. Plus så var vi helt ensamma där! Men som jag sa är det 4 km enkel väg så räkna med att det tar ca 2 timmar allt som allt och även om det inte regnar på vägen dit kan vädret slå om snabbt så ta med regnkläder!
Är det något mer ni undrar så tveka inte att fråga!:)